A környezet- és egészségtudatosság napjainkban gyakran hangzatosan használt kifejezések, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mit is takarnak ezek a fogalmak?

A mindennapi tömegmédiumokból a megtévesztő reklámok garmadája zúdul ránk a gazdaság és a vállalat óriások által képviselt érdekek mentén.

“Hozzáadott vitaminokkal…”, “tartósítószer nélkül…”, “cukor nélküli light változat…”; ugye mindannyian kapjuk ezeket a tudatmódosító információkat, melyek szisztematikusan alakítják a vásárlási szokásainkat és mindennapjainkat, no meg – nem utolsó sorban – az egészségünket.
A polcokon lévő árukínálatról nem is beszélve.

Pedig van alternatíva és lehetőség, ha ma még nem is annyira divat a környezet- és egészségtudatos életmód!

Ám ahhoz, hogy minél többen felismerjék ennek fontosságát, összehangolt cselekvésre van szükség. Ennek két legfontosabb területe a tudomány és a gazdaság. A tudomány egyik szegmense a környezetvédelmi oktatás-nevelés, a környezetvédő tudat kialakítása, hiszen a belső indítékok által motivált környezetvédő cselekvés hatékonyabb a külső kényszer hatására végrehajtott cselekedeteknél.

Ugyanakkor a gazdaság nyújtja a gyakorlati megoldást, hiszen a mind nagyobb számban megjelenő bio- és ökotermékeket gyártó és forgalmazó cégek egyre bővülő kínálatával megnyílik az út az egészségesebb életmód lehetősége felé.

Ezen szemléletmód népszerűsítésének egyik hatékony formája a jól szervezett, színvonalas, széles körben meghirdetett kiállítások, vásárok, rendezvények.

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info