A 15 leghatásosabb légtisztító szobanövény

Nem csak szépek, de tartásuk egészséges is! A NASA kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

Egyes építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, nyomtató tinták, és a bútorokhoz használt rétegelt- illetve farostlemezek az egészségre nem éppen jótékony hatású anyagokat, például formaldehidet, benzolt, triklóretilént bocsáthatnak ki környezetükbe.

Beteg Épület Szindróma

Az ő környezetük a mi lakásunk levegője, ahol bizonyos koncentrációban megjelenve ezek az anyagok hangulatváltozást, illetve testi tüneteket (fejfájás, émelygés, szemgyulladás, bőrirritáció, stb.) okozhatnak. Ezen tünetek olyan gyakoriak lettek a nagyvárosok lakói – főleg az irodai dolgozók – körében, hogy már saját név alatt futnak: ez a „beteg épület szindróma” („sick building syndrome”, röviden csak SBS).

A megoldás viszont mindennél egyszerűbb: amellett, hogy érdemes lecsökkenteni a lehetséges szennyezőanyag- források számát, egyes dísznövények betelepítésével bármelyik lakásban javítani lehet a levegő minőségét.

NASA kutatás a növények gyógyító hatásairól

A NASA kutatói zárt, hegesztett plexiüveg alatt nevelt növények szennyezőanyag-felvételét vizsgálták úgy, hogy az elszigetelt levegőbe különféle kémiai anyagokat juttattak, és figyelték azok koncentráció-változását.

Kiderült, hogy nem csak a növények levelei, hanem gyökerei, sőt a talajbaktériumok is jelentős szerepet játszanak a koncentrációk csökkentésében! A kutatási eredmények, és 15 év saját tapasztalata alapján Kamal Meattle összegyűjtötte azt a néhány szobanövényt, amely kifejezetten alkalmas a levegő minőségének javítására.

Új-Delhiben egy óriási üzletközpontot láttak el gazdagon a legjobb hatású dísznövényekkel, és figyelték az ott dolgozók egészségét. Ők saját bevallásuk szerint energikusabbak lettek, és más modern épületekkel összehasonlítva, jóval kisebb volt körükben a légúti megbetegedések, fejfájás, szemirritáció előfordulása.

Nem is beszélve arról, hogy az épület energiaigénye több mint 15%-al csökkent, hiszen a szellőztetés egy részét maguk a növények megoldották.

A három „joker” növény:

1. Areca pálma: „a nappali szoba növénye”, ugyanis nap közben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét.

2.Anyósnyelv: „a hálószoba növénye”, mert éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas.

3.Szcindapszusz (szobai futóka): „a specialista”, formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolítására is alkalmas.

További elsőrangú szobanövények

Félbibe (Hemigraphis alternataa), közönséges borostyán (Hedera helix), viaszvirág (Hoya cornosa), klárisfű (Asparagus densiflorus), bíbor pletyka (Tradescantia pallida), kúszó filodendron (Philodendron scadens), zöldike (Chlorophytum comosum), illatos dracéna (Dracaena fragrans), csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), vitorlavirág (Spathiphyllum `Mauna Loa’), rákvirág (Aglaonema modestum), gyompálma (Chamaedorea sefritzii)

Forrás: TisztaJövő.hu

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

  • Nyáron hűt, télen fűt az élő homlokzatNyáron hűt, télen fűt az élő homlokzat Forrás: www.greenfo.hu Tudományos mérések is igazolják, hogy nemcsak a lélekre van jó hatással a zöld növényekkel beültetett homlokzat, hanem az épület klímájára is. Egy évig kísérték […]
  • BIOTÁR FESZTIVÁL – Június 27-28.BIOTÁR FESZTIVÁL – Június 27-28. Eddig számodra is ismeretlen természetgyógyászati módszerekkel is találkozhatsz, sőt ki is próbálhatod, ha ezen a hétvégén ellátogatsz hozzánk a Velencei-tónál Gárdonyban lévő Sport […]
  • A bontóból az otthonba: családi ház újrahasznosított autóhulladékbólA bontóból az otthonba: családi ház újrahasznosított autóhulladékból A kaliforniai Berkely-ben található McGee-ház ránézésre pont olyan, mint a többi, de természetesen a látszat kicsit csal. A lakók – Karl Wanaselja és Cate Leger a Leger Wanaselja […]
  • ÖkoKörökÖkoKörök Forrás: Greenfo.hu 280 háztartás, környezetkímélőbb életmód és jobb társadalmi közérzet. Ez az ÖkoKörök eddig eredménye. A program tavasszal újabb lendületet vesz országos szinten is. […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info