A BactoFil termékcsaládról

A kukorica kétségtelenül a leghasznosabb növény a Földön, hiszen ez a fűféle biztosítja a legtöbb táplálékot az emberiség számára. Az 1510-es években került be Európába Közép-Amerikából, ahol már évtizedek óta termesztették. Ez az a kultúrnövény, amely a világ legtöbb országában termeszthető, de az amerikai fölény máig megmaradt, hiszen az Egyesült államokban terem az összes termés 60%-a. Magyarország is jelentős kukoricatermesztőnek számít, olyan vonatkozásban különösen, hogy hazánkban egy jó termőévben minden lakosra jut közel 1 tonna termés.

Bár a kukorica kiválóan alkalmazkodik a különféle éghajlati- és talajadottságokhoz, gazdaságos termesztéséhez tápanyagokkal jól ellátott talajra van szükség. Különösen a nitrogén és kálium igénye jelentős. A kukorica terméseredményeire rendkívül nagy hatással volt a műtrágyahasználat elterjedése, hiszen abban az időben a hektáronkénti termésátlag 2,2 tonnáról közel 6 tonnára nőtt. Újabb jelentős lökést adott a kukoricatermesztésnek a kiváló tulajdonságokkal rendelkező hibridek megjelenése.

Napjainkban komoly kihívást jelent a termesztők számára a műtrágya árak jelentős emelkedése. Ez a tény különösen indokolttá teszi a BactoFil A10 készítmény használatát, hiszen ezáltal nagyobb termésbiztonság mellett van lehetőség a műtrágyaadagok csökkentésére. Az előveteménytől függetlenül nincs szükség az őszi alaptrágyázásra, ha a vetés előtti magágykészítéskor, vagy akár a vetéssel egy menetben hektáronként 1 liter BactoFil A10 készítményt 200-400 liter vízzel a talajra permetezünk – vagy BactoFil JET-et használunk, amelynél a vízadag hektáronként mindössze 20-50 liter – és a vetés mélységébe a talajba forgatunk. Megfelelő körülmények között elegendő lehet tavasszal mindössze 200 kg 27% nitrogén tartalmú műtrágya kijuttatása ahhoz, hogy kiváló termést kapjunk.

  A BactoFil A 10 felhasználása egyszikű növényeknél ajánlott, 1%-nál magasabb humusztartalmú területeken, 1liter/ha adagban, 200-400 liter/ha vízzel kijuttatva, amikor a talajhőmérséklete eléri az 5 °C-ot.

  • Összetétele: Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii, Bacillus megaterium,Bacillus polymyxa, Pseudomonas fluorescens, Streptomyces albus mikroorganizmus-variánsokat, továbbá makro- és mikroelemeket, a mikroorganizmusok által bioszintetizált enzimeket ésmás hatóanyagokat (növekedésserkentők, növényi hormonok, vitaminok)tartalmazó tenyészet.
  • Az összes csíraszám átlaga: minimum 4,3 x 109 sejt/milliliter

A BactoFil készítmények tulajdonságai:

 Jellegzetes,cefrére emlékeztető szagú, tejeskávé színű vizes szuszpenzió, pH: 5 -6,5. Közegészségügyi szempontból nem mérgező, nem veszélyes, nemfertőző. Nem tűzveszélyes. Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap. Abaktériumellenes mellékhatású növényvédő szerekkel és a folyékonyműtrágyákkal (Nitrosol, Fertisol) nem keverhető. Eltarthatóság: eredeticsomagolásban, száraz, fedett helyen, 0-5 °C hőmérsékleten 6 hónap.Kiszerelési egységek: 1 liter, 5 liter, 10 liter.

Ez a termék a BactoFil B 10 készítmény speciálisan a kiskerti gyümölcsfák-, díszfák-, díszbokrok és szőlőtőkék talajának a kezelésére kifejlesztett változata. A 2-szer 5 garmm terméket tartalmazó doboz taratlma összesen 200 négyzetméter földterület kezelésére elég. A vízoldható tasakokat felbontás nélkül kell a vízbe tenni, az oldódás után egyenletesen a talajfelszínre vagy az ültetőgödörbe juttatni. A felszínre történő locsolás esetében gondoskodni kell a talaj felső rétegének a beforgatásáról, annak érdekében, hogy a természetes és hasznos talajbaktériumok minél előbb bejussanak a talajba.

Ez a termék a BactoFil B 10 készítmény kiskertekben termesztett virágos dísznövényekhez kifejlesztett változata, amelynek a hatása mindenben megegyezik a BactoFil B 10 készítmény hatásával. A dobozba található 2 darab vízoldható tasak egyenként 100 négyzetméter virágágyás kezelésére elegendő. A tasakokat felbontás nélkül kell a vízbe tenni és oldódás után egyenletesen a talajfelszínre juttatni. Ezután rövid időn belül gondoskodni kell a talajba forgatásról. Ez a művelet kiadós öntözéssel is megoldható, hiszan a víz is bemossa a termékben lévő hasznos talajbaktériumokat a földbe.

A mikorrhiza gombák mikroszkópikus méretű talajban élő gombák, amelyek a szárazföldi növények közel 90%-ával képesek szimbiózisban élni. A növények gyökereit behálózó mikorrhiza gombákat, pontosabban ezt az együttélési formát “gombagyökérnek” vagyis mikorrhizának nevezzük. Ez a kapcsolat mindkét fél számára kedvező, hiszen a gombapartner a növénytől kész tápanyagokat kap, a növény pedig a gomba micélium hálózatának a segítségével képes a számára egyébként elérhetetlen tápanyag és víz felvételére. Morfológiai és funkcionális szempontból a mikorrhizákat két nagy csoportra oszthatjuk: a nyitvatermő növényekre jellemző ektomikorrhizák és a termesztett növényeknél is jellemző endomikorrhizák.

Legősibb és legelterjedtebb típus az arbuszkuláris endomikorrhiza (AM) amelynek a kialakulása több, mint négyszáz millió évre nyúlik vissza és valószínűleg szerepet játszottak a szárazfőldi növények térhódításában is.

A mikorrhiza gombák előnyös hatással vannak a gazdanövény növekedésére, elsősorban a foszfor, réz, cink valamint nitrogén felvétel fokozása révén. A növény só- szárazság- és fémtőrő képességének a növekedésében is jelentős a szerepük, de a betegségek (Phytium, Phytophtora, Fusarium sp.) elleni ellenálló képesség növelésében is jelentős szerepet játszanak.

A Symbivit prospektusa megtalálható a “letöltések” menüpont “termékismerteteők” almenüből, ahova az alábbi link közvetlenül is elvezet.

További információ a BactoFil termékekről: 

http://www.agrobio.hu/?base=downloads&cid=1

Forrás: agrobio.hu

Kapcsolódó cikkek

  • Életveszélyes a fukusimai reaktorÉletveszélyes a fukusimai reaktor Még mindig életveszélyesen nagy a sugárzás a fukusimai atomerőmű egyik megrongálódott reaktorában, és a becsültnél kevesebb hűtővíz van benne – derült ki a reaktor belsejében végzett újabb […]
  • Hova kerülnek az e-hulladékok?Hova kerülnek az e-hulladékok? Kiábrándító látvány, amikor a családi kirándulás során – akár a közelgő Föld Napján - rozsdás mosógép-dobbal, kibelezett hűtőgéppel vagy összetört monitorokkal találkozunk az erdőben. […]
  • A mai zöldségekben nincs vitamin?A mai zöldségekben nincs vitamin? Ez egy lódítás, amit egy vitaminkereskedő terjesztett el széles körben. Napi több kiló zöldség és gyümölcs elfogyasztásának rémképével riogatta az embereket egy nem létező vizsgálatra […]
  • Innovatív Mobilitás MünchenbenInnovatív Mobilitás Münchenben Írta: Petis László, Zöldautó.info Immáron harmadik alkalommal rendezték meg Münchenben az elektromos járműcsodákat és műszaki innovációkat felvonultató szakmai kiállítást, az […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info