Alu-go

Az Alu-go összefoglaló neve annak a környezettudatos tevékenységnek, amely a funkcióját veszített csomagolóanyagok alkotó újrahasznosítását és újrafelhasználását tűzte ki célul. E művelet gyakorlatban a használt és korábban eldobott alumínium italdobozok szétvágásával indul – és a szétvágott lemezeket alapanyagként felhasználva -, olló és egy szabadalmaztatott különleges fogó segítségével használati tárgyak, modellek készítésével fejeződik be. A fogó segítségével a lemezek egymáshoz rögzítése rendkívüli módon leegyszerűsödik. A módszer egyszerűségét jól jellemzi, hogy szinte valamennyi korosztály számára megadja az alkotás örömét!

Kiadványaik, módszertani segédanyagaik:

Az Alu-go rendszer részei: az Alapcsomag és a tervrajzgyűjtemény, valamint az elektronikus honlap. Az Alu-go rendszer nevelési hátterét környezettudatos szemléletű pedagógiai program biztosítja, mely egész életre kiterjed.

Programuk segédanyagai (Verses kifestők, Foglalkoztató füzetek, Mesék és Bábjátékok) lehetővé teszik az óvodai és kisiskolás korosztályú gyermekek más jellegű foglalkozását. Kiváló lehetőséget ad a Családi napok megrendezésére is, hiszen segítségükkel valamennyi korosztály együtt mélyedhet el a környezetünket terhelő ipari tevékenységek elhárításának egyéni módjainak tanulmányozásában.

Többnyelvű Honlapjuk („www.alu-go.com”) segítségével klub jellegű közvetlen kapcsolatot tudnak valamennyi érdeklődővel teremteni. Az elektronikus lehetőségeket kihasználva bemutató felületet nyújtanak a „recyc-art” művészeti alkotások számára.

Az Európai Unió 2011-t „Az önkéntesség éve”-ként nevezte meg, az Alu-go közössége nyilvánosan már 2008 óta ebben a szellemben tevékenykedik. Azóta környezetvédelmi rendezvények, kézműves foglalkozások, táborok stb. háttértevékenységeit és szervezését végezik önszorgalomból, tapasztalatszerzés céljából. Több éves tapasztalataikat felhasználva alakították meg a Kreatív Zöld  Környezetvédők Közhasznú Egyesület-et.

Egyesületük célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése, az ipari folyamatok és a természetes körfolyamatok harmóniájának elősegítése. Így alapfeladatuknak tekintik a társadalom valamennyi szereplőjének környezetkultúrájának, környezettudatosságának, és környezet-etikájának fejlesztését, információs eszközök (szemléletformálás, elméleti tájékoztatás, gyakorlati képzés, élmény bemutatók, kézműves foglalkozások stb.) segítségével.

Konkrét céljuk a kompetens és felelős fogyasztói magatartás elterjedésének segítése, a fenntartható életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztése, a környezet-módszertani kultúra korszerűsítése és a fenntarthatóság nem formális tanulási helyzeteinek ösztönzése. Tevékenységük eredményeként a legszélesebb körben tudatosítják a fenntarthatóság értékrendjét, ismertté teszik a fenntartható alternatívákat, használatuk módját, és megismertetik a fogyasztás környezeti hatásait.

 

Kapcsolódó cikkek

  • Felkészülni és tűrni – Láng István a klímaváltozás hazai hatásairólFelkészülni és tűrni – Láng István a klímaváltozás hazai hatásairól Láng István akadémikus szerint buta dolog megkérdezni, zajlik-e a klímaváltozás: az éghajlat mindig is változott, és változni is fog - a kérdés a mérték. Európa ma 0,7 Celsius-fokkal […]
  • Ökoháztartás tanfolyamÖkoháztartás tanfolyam Forrás: www.greenfo.hu Az Ökoszolgálat legutóbbi sorozatának nagy sikerére való tekintettel új tanfolyamot indít a mindennapokban használható környezettudatosságról. Estéiken szakértők […]
  • Zumbázz velem!Zumbázz velem! "Formáld a tested zumbával, tüzes latin zenékre és élvezd, hogyan fogysz észrevétlenül!" Ez tényleg ilyen egyszerű??? Ehhez nem kell strandidő - persze nem is lesz - de ahhoz sem kell, […]
  • Zöld ünnepeket! Fenyőfa akár több éven keresztülZöld ünnepeket! Fenyőfa akár több éven keresztül Forrás: greenfo.hu Szerző: Decsi Márton környezeti tanácsadó Karácsony közeledtével előtérbe kerül a vásárlás, a fogyasztás, a boltok is megtelnek portékákkal. Jó azonban, ha ebben a […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info