Amit az ökoélelmiszerekről tudni kell

Laboratóriumi vizsgálatok során patkányokat, csirkéket és nyulakat állítottak választási lehetőség elé és az esetek szignifikáns részében a biotakarmányt választották. Akkor mi emberek, miért választanánk a konvencionálisat?
A biotermékek, más szóval az ökológiai termékek olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő.
A termelésből származó vegyszermaradvány, antibiotikum és GMO mentesség mellett az élelmiszereket nem teszik ki ionizáló sugárzásnak és nem használnak mesterséges adalék és színező anyagokat sem.
Sokat számít, hogy nem viszünk be a szervezetünkbe felesleges, ártalmas és mesterséges anyagokat, de emellett még az ökoélelmiszerek mellett szól, hogy több vitamin, tápanyag és ásványi anyag vihető be velük, mint az ugyanakkora adag konvencionális étel elfogyasztása esetén.
Különböző tesztek bizonyítják, hogy a biogazdálkodásból származó termények szárazanyag tartalma és a mikrobiológiai ellenálló képessége nagyobb, így könnyebben tárolhatók és sokáig fogyaszthatók. Mérések mutatták, hogy az íz- és zamatanyagok, valamint a természetes fitovegyületek, antioxidánsok mennyisége nagyobb a bioélelmiszerekben a konvencionálisakhoz képest.
Összefoglalva az ökoélelmiszerekben:
Magas az íz-és a zamatanyagok mennyisége
Magas a természetes fitovegyületek, antioxidánsok mennyisége
Magas a vitamin, az ásványi anyag és a szárazanyagtartalom
Nincsenek a termelésből felszívódó vegyszerek
Nincsenek GM szervezetek
Nincs antibiotikum
Nincsenek mesterséges adalék-, színezőanyagok
Nincsenek egészségre káros tartósítószerek, ízfokozó anyagok
Feldolgozott, több komponensből álló élelmiszerek esetében csak az minősül bioterméknek, amely legalább 95%-ban tartalmaz bio összetevőket.
Mi jelzi a ökominőséget az élelmiszerek csomagolásán?
Az ökotermékek jelöléséről is pontosan rendelkezik a jogszabály, ami szerint nem csupán a bio eredetre kell utalni, hanem fel kell tüntetni az utolsó ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. Pl. Bioszilvalekvár; Ellenőrizte Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., HU – ÖKO – 01.
Friss zöldségről, gyümölcsről, ami nincs csomagolva, honnan tudhatom, hogy valóban bio-e?

A csomagolatlan termékeken természetesen nem kötelező az EU BIO logo és a tanúsító szervezet feltüntetése. Önnek, mint fogyasztónak, ilyen helyzetben joga van kérni az eladótól a bio eredetet igazoló minősítő tanúsítványt és annak mellékletét vagy informálódhat a jelölésen feltüntetett ellenőrző szervezetnél.

forrás: http://biokultura.org/okotermekrol/69-mi-a-biotermek

Kapcsolódó cikkek

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info