Bio-praktikák háziasszonyoknak

Mielőtt vegyszerekhez vagy egyéb drasztikus módszerekhez nyúlnánk, érdemes megnézni, milyen praktikákkal oldhatjuk meg környezetbarát és hatékony a takarítást. Segítségül íme kategorizálva néhány bio-praktika:

Ablaktisztítás

– Ablaküveget legjobb felhős, száraz időben tisztítani, mert erős napfényben az üveg foltos és homályos lesz.
– Ecetes ruhával dörzsöljünk be az ablakot, és tegyünk az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt. Nedvszívó ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.
– Poros ablakot először portalanítani kell egy ruhával. Majd meghámozunk egy nagy burgonyát, és vastag lapokra vágjuk. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra. Az öblítővízbe tett egy evőkanál alkohol tükörfényessé teszi az üveget.
– Az ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.
– Télen a befagyott ablaküvegről a jeget sós vízzel távolítsuk el (egy liter víz, 10 dkg só). A fagyott üvegfelületet dörzsöljük be vele. A jég néhány perc alatt elolvad és letörölhető. Hideg időben sem párásodik be az üveg, ha a belső felét glicerinbe mártott ronggyal vékonyan áttöröljük, majd száraz, puha ruhával fényesre dörzsöljük.

Bútorápolás, kárpittisztítás

– A penészt alkoholba mártott ronggyal tüntethetjük el a bútorról.
– Antik bútorok tisztítására és alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.
– Bútorfényező készíthető 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.
– Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútoroknak.
– Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat, majd befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét.
– A megkopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.
– Tejfoltot világos tölgyfa bútorról gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával távolíthatunk el. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét.
– Tölgy és mahagóni ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel dörzsöljük át, majd rögtön szárazra kell törölni.
– Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, szódabikarbónás lemosással lehet eltüntetni.
– A lenolaj bőrkárpitok tisztítására, puhítására is remek.
– Tintát ecetes törlőronggyal lehet fa felületről eltüntetni.
– Bútorkárpit vagy autókárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. A csúnya foltokra, pecsétekre szórjunk sütőport. Ha húsz percig hagyjuk hatni, a letakarítás után a friss, kellemes illatnak is örülhetünk.
– Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük, vagy az ablaktisztításnál használt módszereket is alkalmazhatjuk.
– A nádbútor besárgulását megakadályozhatjuk, ha időnként langyos sós vízzel átmossuk.

Forrás és teljes cikk:http://zoldujsag.hu/bio-praktikak-haziasszonyoknak/

 

Kapcsolódó cikkek

  • Életveszélyes a fukusimai reaktorÉletveszélyes a fukusimai reaktor Még mindig életveszélyesen nagy a sugárzás a fukusimai atomerőmű egyik megrongálódott reaktorában, és a becsültnél kevesebb hűtővíz van benne – derült ki a reaktor belsejében végzett újabb […]
  • Elektromos áram szennyvízbőlElektromos áram szennyvízből Forrás: Greenstep.hu Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók. A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei szerint az eszköz egyúttal […]
  • Itt az idő! – Fel kell készülni a klímaváltozásraItt az idő! – Fel kell készülni a klímaváltozásra Az Energiaklub vezetésével egy éven át tartó projekt indul annak érdekében, hogy a magyarországi települések vezetői felkészülhessenek az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak […]
  • Használati meleg víz napenergiával és Omár Bt. segítséggelHasználati meleg víz napenergiával és Omár Bt. segítséggel A használati meleg víz hőigényének kielégítésére számottevő energiát fordítunk, melynek értéke - az épületek fűtési hőigényével szemben - csak kevéssé mérsékelhető. Alternatívát a megújuló […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info