Forrás: Greenfo.hu

A fenntartható fejlődéshez kapcsolódó mutatók alapján Magyarország az Európai Unió középmezőnyében helyezkedik el – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. új évkönyvéből. A cégek szerint a korrupció visszaszorítása fontosabb, mint az energiahatékonyság javítása.

A nemzetközi összehasonlítások szerint Magyarország a gazdasági-társadalmi fejlődés, az éghajlatváltozás, a fenntartható termelés és a gazdasági eszközök mutatói alapján átlagos szintet ért el, míg a lakosság élettartama és foglalkoztatása alapján elmarad az uniós átlagtól. 

A Fenntartható Fejlődés Évkönyvet második alkalommal készítette el a GKI. A kiadványt a fenntarthatóság jegyében nem nyomtatják ki,elektronikusan teszik hozzáférhetővé – mondta Vértes András, a gazdaságkutató elnöke. A GKI elnöke szerint a modern világ fontos kérdése, hogy ütközik-e a fenntarthatóság és a profit, de egyre inkább azok válnak a világ vezető cégeivé, amelyek odafigyelnek a hosszú távú fenntarthatóságra.

Az előzőhöz képest újdonság, hogy az idei évkönyv második része bemutatja a 20 fő feletti magyarországi vállalkozások – elsősorban a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos – tudatosságát, terveit, preferenciáit és várható ráfordításait. Az információkat tavaly a negyedik negyedévben reprezentatív felmérések során gyűjtötték össze. 

Bíró Péter, a projekt vezetője ismertette: a környezetvédelemmel összefüggő kötelező költségek óvatos becslések szerint évi 80-90 milliárd forintot tesznek ki országosan. A 20 fő feletti hazai társaságok 17 százaléka vállal önként környezetvédelemmel összefüggő fenntarthatósági feladatokat, ennek költsége évi 20-30 milliárd forint volt 2010-ben és 2011-ben. 

A cégek összesített válaszai alapján a vállalkozások szempontjából a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó legfontosabb részterület az alkalmazottak egészségügyi állapotának megőrzése, a második a korrupció visszaszorítása, a harmadik pedig az energiahatékonyság javítása.

Forrás: Greenfo.hu

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkek

  • Uniós szatyorstop?Uniós szatyorstop? Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a széndioxid-kibocsátáshoz hasonlóan szabályozná a műanyag bevásárlószatyrok használatát a környezet védelme érdekében, de a teljes tiltást sem […]
  • Mérlegen az elektromos autókMérlegen az elektromos autók Forrás: Zöldautó.info Az elektromos autók már a 20. század fordulóján fénykorukat élték, de népszerűségük akkor nem tartott sokáig. Most azonban a jövő alternatív autóját keresve, úgy […]
  • A babamasszázsrólA babamasszázsról A babamasszázsról A babamasszázs nem a modern világ találmánya, a keleti kultúrákban évezredes hagyományra tekint vissza, a masszázs tudása szülőről gyermekre szállt. Módszere magába […]
  • Hova kerülnek az e-hulladékok?Hova kerülnek az e-hulladékok? Kiábrándító látvány, amikor a családi kirándulás során – akár a közelgő Föld Napján - rozsdás mosógép-dobbal, kibelezett hűtőgéppel vagy összetört monitorokkal találkozunk az erdőben. […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info