Mire jó a cink?

Az orvostudomány sokáig nem szentelt figyelmet ennek a szervezetünkben oly kis mennyiségben jelen levő ásványi anyagnak, csak az utóbbi időben derült fény arra, hogy mekkora jelentősége van az egészséges működés és harmónia szempontjából. 

CINK: A NÉLKÜLÖZHETETLEN MIKROELEM

cink

A cink kevesebb mint 5 ezreléknyi arányban alkotja testünket, napi beviteli értéke néhány mg, így elég ritka, hogy hiányállapot állna elő. Legtöbbször a rossz körülmények között élő gyermekek körében tapasztalható a hiánya, de az életünk során több olyan alkalom is van, amikor a cink-igényünk megnövekszik (pl. a tervezett terhességet megelőzően vagy várandósság idején).

Miért van szüksége az emberi testnek cinkre?

Megfelelő mennyiségű jelenléte szinte minden testi folyamatuk szempontjából nélkülözhetetlen. A cink a szervezetünk összes sejtjében jelen van, de a koncentráció nem egyenletes. Bizonyos szervekben a cink-arány közel állandó (agy, tüdő, szív, izomzat), míg más szövetekben változó (vér, csont, hajszálak).

Több mint 120 enzim építőköve, a cukor elbontásához szükséges inzulin termelődésében is részt vesz. Ez a mikroelem óriási szerepet tölt be az anyagcserében és a nukleinsavak valamint fehérjék szintézisében. Így hiányának első jelei a növekedés továbbá a sejtregeneráció területén jelentkeznek, valamint a reprodukciós folyamatok látják kárát. Érdekes hiánytünete az ízérzés csökkenése.

Különösen fontos a cink megfelelő arányú jelenléte a serdülőkorban és a fiatal felnőtteknél. Ha a fejlődő szervezet nem jut elég cinkhez, a növekedés lelassulhat és a nemi érés elmarad a szokásostól, a nemi szervekben fejlődési, illetve működési zavarok léphetnek fel.

A fokozott cinkhiány tünetei a felnőttek esetében a fáradékonyság, az immunrendszer gyengülése, a sebgyógyulás lelassulása, valamint a csökkenő étvágy.

Milyen ételekből fedezhetjük a cink-igényünket?

A cink egyik legjobb forrása a tökmag, illetve a belőle hidegen sajtolt olaj. Nagyobb mennyiségben van jelen a tenger gyümölcseiben (kagyló, rák), a májban, tojásban, a hüvelyes zöldségekben. A cinkpótlás a szervezetünk számára nem egyszerű, hiszen a bevitt cinknek csak aránylag kis százaléka szívódik fel. Azért érdemes természetes forrásból pótolni, mert a beépüléshez elengedhetetlen szempont a többi jelen levő ásványi anyag és nyomelem aránya. A hasznosulást akadályozhatja a dohányzás, az élelmi rostok, a réz, viszont elősegítheti a fehérjék, és aminosavak jelenléte.

forrás: http://egeszsegvilag.hu/egeszseges-eletmod/mire-jo-a-cink

Kapcsolódó cikkek

  • Mérlegen az elektromos autókMérlegen az elektromos autók Forrás: Zöldautó.info Az elektromos autók már a 20. század fordulóján fénykorukat élték, de népszerűségük akkor nem tartott sokáig. Most azonban a jövő alternatív autóját keresve, úgy […]
  • ÁHI-jóga – a szellemi és testi frissességértÁHI-jóga – a szellemi és testi frissességért 2011-ben alakult meg hivatalosan az ÁHI-Jóga Egyesület, de már az ezt megelőző években is rendszeresen tartottak ÁHI-jóga kurzusokat az ország különböző pontjain. Az ÁHI-jóga, más néven […]
  • Paraszt golf az VIII.Biotár FesztiválonParaszt golf az VIII.Biotár Fesztiválon   Az idei Biotár - egy egészségesebb hétvége - Fesztivál a  hazai falusi vendéglátás környékbeli kínálatából is bemutat egy-egy izgalmas, egyedi hangulatot sugalló helyszínt. A […]
  • Lórom vagy lósóska mint a házipatika részeLórom vagy lósóska mint a házipatika része Ha augusztus végéig elindul valaki a határba gyalog, biztosan beleakad pár tő lóromba. A lórom vagy ahogy apám hívja, a lósóska méltatlanul elhanyagolt gyógynövény. Pedig egy fél […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info