Ökobútoros zöldítés

A lakás energiafelhasználásának csökkentése, szigetelés, fűtéssel, vízzel való takarékoskodás, vegyszermentes háztartás, ökológiai szempontból megfontolt vásárlás. Ezek egyre több ember számára jelentik a mindennapi gyakorlatot. De tudunk-e olyan bútort választani, ami az ökológiai kritériumoknak is megfelel, amit azzal a jó érzéssel használhatunk, hogy megint sikerült néhány centivel csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat?

A környezetbarát bútorozás első lépése, meggondolni, hogy valóban van-e szükségünk új bútorra, vagy kis javítással, felújítással – amelynek során persze figyelünk a környezetet kevéssé szennyező festékek és ragasztók használatára – nem tehetjük-e további évekre is használhatóvá a bútorainkat. Egy régi (akár antik) darab sokkal környezetbarátabb.

Nemcsak kész bútorban gondolkodhatunk, hanem pl. egy lakásfelújítás során megmaradt anyagból – egy ügyes mester segítségével – magunk is készíthetünk bútort: egy lecserélt ajtóból íróasztalt vagy ebédlőasztalt varázsolhatunk, a megmaradt deszkákból széket. 
Ugyancsak környezetbarát megoldás, ha a helyi mesterekkel készíttetünk bútort a fatelepen tárolt anyagokból. Ezzel helyi családoknak biztosítunk megélhetést, és biztosak lehetünk benne, hogy a mi kényelmünkért nem az állat- és növényvilág élőhelyeit pusztították el és hozták el nagy távolságról, jelentős környezeti terhelést okozva.

Ha az új vásárlása mellett döntünk, bátran nézzünk szét a bambusz (rattan) bútorok között, mert a bambusz is zöld megoldás. Gyorsan nő, bírja a terhelést, nagyon sokrétű a felhasználása, ágy, padló, asztal, szék, szekrény is készülhet belőle.
Másik fontos szempont, hogy olyan bútort vásároljunk, amely szétszedhető, több funkcióssá alakítható. Így egyszeri beruházással több élethelyzetre, össze- és szétbútorozásra is felkészülhetünk.

A papírbútor nemrég még unikális dolognak számított, amiben kevesek bíztak, pedig a hullámpapírból készült lakberendezési tárgyak nemcsak szépek, hanem strapabíróak is. Könyvespolcok is készülnek belőlük, az asztalt üveggel, a fotelt textillel kombinálják. Ragasztás és festés nélkül készülnek, így kiemelkedően környezetbarát termékek, alapanyaguk pedig 100 százalékig újrahasznosított hulladék. 
Aki igazán, a szó szoros értelmében zöld berendezési tárgyakat szeretne a lakásába, próbálkozzon növények felhasználásával. Külföldi weboldalakon (pl. www.inhabitat.com) számos ötletet találunk erre. A lényeg az élő növények és a használati tárgyak, bútorok sajátos fúziója. Nem is olyan bonyolult készíteni asztalba épített vagy a kanapé karfáját helyettesítő virágtartót, gyeptéglával bevont ülőkét a teraszra. A zöld növények beültetése csak fantáziát és jól megválasztott növényeket igényel.

Aki ellátogat a veszprémi ZöldLakba, a Diófa utca 3. szám alá, ott is ökobútorokkal találkozhat. A találmány a raklap bútor. A konyha kávézó asztalai, a székek, a kanapék mind raklapból készültek, és igen kényelmes ülni rajtuk. Csavarozhatók, nem ragasztottak, így amellett, hogy vegyszermenetesek, szükség szerint átalakíthatók.

A Diófa utca 3.-ban egy közel 100 éves romházból varázsolt környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány, melyre a környezet és energia operatív programból 47 millió forintot nyertek. A Magyarországon egyedülálló program lényege egy olyan zöld lakás létrehozása, és öt éven keresztül bemutatóközpontként való üzemeltetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.

Forrás: greenfo.hu

thumb_2475

Kapcsolódó cikkek

  • Zöldellő Egyház interjúkötetZöldellő Egyház interjúkötet A Ma & Holnap magazin kiadójának első kötetében 8 vallási felekezet képviselője nyilatkozik arról, hogy milyennek látják saját egyházuk és a fenntartható fejlődés viszonyát, mennyire […]
  • A mai zöldségekben nincs vitamin?A mai zöldségekben nincs vitamin? Ez egy lódítás, amit egy vitaminkereskedő terjesztett el széles körben. Napi több kiló zöldség és gyümölcs elfogyasztásának rémképével riogatta az embereket egy nem létező vizsgálatra […]
  • Oxigénkezelés az Öko ExponOxigénkezelés az Öko Expon Milyen célt szolgál az Öko Expo? Nem mást, mint, hogy a természet adta lehetőségeket otthonába vigyük. Ilyen lehetőség a tiszta oxigén is, amihez manapság egyre ritkábban juthat […]
  • A klímaváltozásrólA klímaváltozásról Bevezetés A klímaváltozás korunk egyik legfontosabb és sajnos ezidáig megoldatlan problémája. Saját bőrünkön is érezhetjük, hisz az időjárás nem olyan amit megszoktunk. Megnövekedett a […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info