A lelki egészség

Mi ez a valami, amit nem tudunk megfogni, nem tudjuk megmarkolni, biológiai szemünkkel nem látjuk, mégis az egész életünket és azon belül kapcsolatainkat meghatározza?

Photo by: Sütő Zsolt

Photo by: Sütő Zsolt

 

Ahányan vagyunk, annyi arcát látjuk. Ha könnyebb időszakban van az életed, ha boldog vagy, a lélek társként, barátként ott lakik benned, körülötted és a világból is ez tükröződik vissza.

Ha nehéz, terhelt napokat élsz meg, azt érezheted, hogy egy kígyót nevelsz a kebleden, aki most ennyi bánatot okoz neked, aki becsapott.

Sokszor van, hogy eldöntjük: mától kezdve nem kérem ki a lelkem véleményét a döntéseimben. Van, amikor ez sikerül is ideje óráig, de mindenkiben egyszer csak meghúzza a harangot. Lehet, hogy ez a halál pillanatában történik meg, de megtörténik.

A lélek nyelve a test. Megismerkedni pedig a lélekkel a testen keresztül lehet. A fizikumunk, egészségünk elmondja nekünk, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a lelkünkkel. Gondoljunk csak a testbeszédre, mennyi titkot elárul a metakommunikáció.

Az egészségmegtartásához pedig meg kell találnunk azt a bizonyos lelki egyensúlyt.

Az egyensúly az a pillanat, amikor a libikóka két ülése éppen egyenesben van, de tudod, hogy a következő pillanatban már elmozdul valahova. A mozdulatlanság maga a halál, a mozgás tart minket életben. Attól vagyok kiegyensúlyozott, hogy tudom: a libikóka hol fenn van, hol lenn. És amikor lenn vagyok, tudom, hogy a fenn következik és fordítva. Lehetnek nagy kilengések, és ezek pont olyanok, mint a hintázás: veszélyes, mert lepottyanhatsz a hintáról.

A lelki egészség, amikor a biztosban benne hagyom a bizonytalan csíráját, amikor Tudom, hogy mindig lehet egy X-faktor, ami mindent megváltoztathat, hiába tettem meg mindent valaminek az érdekében.

Mindenkinek joga van megélni a dühét, a fájdalmait, a haragját, és sok olyan érzelmet, amit nemkívánatosnak címkézünk, azért, hogy aztán ezekből a mélységekből feljöjjünk, és ne ezek segítségével hozzunk döntéseket. Mert tudod, hogy ez csak egy állapot, a sok közül, ami elmúlik.

Az elnyomott vágyak, érzelmek úgy viselkednek, mint egy labda, amit két kézzel nyomunk a víz alá, ha lehet, becsukott szemmel, hogy ne is lássuk. Amikor elfáradunk az erőlködésben, felszökik, dupla erővel, mint ahogy azt lenyomtuk és orrba vág.

Akkor következik be a pánik, a félelem, a szorongás amikor elfelejtem, hogy jó az, ha semmi sem tart örökké. Mert nemcsak a nagy szerelmek múlnak el, hanem a szomorúság is.

Egy biztos. Amikor képes vagyok a gyökereimből táplálkozni azért, hogy szárnyalhassak, ha tudok rajongani valamiért, ha megcsillan a szemem, ha tudok gyerekként négykézláb mászni azért, hogy aztán felnőttként tudjam élni a nap többi részét, akkor nagyobb esélyem van arra, hogy kijelentsem: egészséges vagyok lelkileg.

Tudnod kell, hogy a szeretetre való éhség és a valahová való tartozás érzése irányít minket.

Ez a rovat abban kínál segítséget, hogy megbeszéljük a lelki dolgainkat, várom a kérdéseket vagy tapasztalatokat, amelyeket megosztanák.

Szerző:

Sütő Annamária Babi

Kineziológus, TEK oktató

www.termeszethaz.hu

Kapcsolódó cikkek

  • Családi kötelékek, gondolatok biciklizés közbenCsaládi kötelékek, gondolatok biciklizés közben Hogyan születtél? Hagyományos módon, császármetszéssel, esetleg lábbal, vagy a fenekedet mutattad először a világnak? Meddig szoptatott édesanyád? Egy hónapig, háromig, netán egy […]
  • Hogyan védjük meg otthonunkat és egészségünket a káros elektromos sugárzástól, az elektroszmogtól?Hogyan védjük meg otthonunkat és egészségünket a káros elektromos sugárzástól, az elektroszmogtól? Manapság egyre többet hallott kifejezés az elektroszmog. Nem véletlenül. Napjainkban egy átlag háztartásban élő, vagy éppen egy átlagos munkahelyen dolgozó ember is hatalmas elektromos […]
  • A babamasszázsrólA babamasszázsról A babamasszázsról A babamasszázs nem a modern világ találmánya, a keleti kultúrákban évezredes hagyományra tekint vissza, a masszázs tudása szülőről gyermekre szállt. Módszere magába […]
  • Te gyüttment vagy-e?Te gyüttment vagy-e? Sokalltál már be a várostól? Volt már veled úgy, hogy elég?! Nem bírod tovább a városi nyüzsgést, kell a pipacsos, vidéki idill. Mondd, álmodoztál már mendemondákból hallott falusi […]

Kérdezz, mondd el véleményedet!Készítette: velenceito.info