Ahol a döntés egyszerű

Manapság, jelentős munkaerőhiány van jelen, szinte minden területen. Hiába a rengeteg lelkes munkavállaló, sajnos ahhoz, hogy a munkaköröket betöltessük, szükségünk van olyan emberekre, akik a lehető legtökéletesebbek az adott munkakörben. Biztos, hogy mindenki találkozott már többlépcsős szűrőrendszerrel egy állásra történő jelentkezés során, ahol vagy nyertünk, vagy épp elbuktunk.

Ha is buktunk, az nem a mi hibánk és nem is a cégé, csak egyszerűen nem bizonyultunk alkalmasnak a meghirdetett pozíció betöltésére, ami nem jelenti azt, hogy másra nem mi leszünk a megfelelőek. Ha más szemszögből közelítjük meg, például vezetői szempontból, akkor mi is felállítanánk bizonyos elvárásokat a jelöltekkel szemben. Szerencsére, vezetőként megértettem, hogy ennek bizony tényleg van jelentősége, és hogy elkerüljem azt a hibát, hogy szimpátia alapján döntsek egy bizonyos pozícióra való válogatásnál, felkértem a Kogwheel csapatát, hogy az assessment center, azaz az AC értékelő központjuk alapján válasszanak ők, objektíven, mindezzel a legjobb döntést meghozva. Ez az értékelés szimulációs játékokon, feladatokon keresztül folyik, ahol csapatban és egyénileg tudják a jelöltek bebizonyítani, hogy ők a legalkalmasabbak.

Célszerű ezt akkor alkalmazni, ha egyszerre több jelölt van egy posztra, különösen szerencsés pedig akkor, ha egy vezetői helyről van szó. Mindez testreszabott, mert külön a mi cégünkben esetlegesen felmerülő problémákat kell a pályázóknak megoldania, miközben a szakemberek figyelemmel kísérik viselkedésüket. Objektív, mert egy előre meghatározott értékelési rendszer alapján kerül ki a legmegfelelőbb illető, akár egy nap alatt. A jelöltek rá lesznek kényszerítve, hogy tényleg legjobb tudásuk szerint oldják meg a feladatokat, ugyanis nem tudják majd, mik is a pontos elvárások. Csoportos, páros feladatok, prezentációk, pszichológia tesztek, interjú, írásos feladatok, ezek mind olyan módszerek, amelyek segítségével a legjobb döntést hozzák meg számunkra. Ne felejtsük el, hogy vezetőként, nekünk mindig arra kell törekedni, hogy sikeresebbek legyünk, amihez szükség lesz olyan kollégákra, akik a maximumot hozzák ki magukból.

Leave a Comment