Tűzvédelem – kötelező, de mit takar valójában?

A tűzvédelem témaköre azt gondolom minden vállalkozó, ügyvezető számára ismert fogalom. Számos olyan van közöttük, akik számára mumus is, mert kötelező, jogszabályi feltételekkel, feladatokkal és tiltásokkal, határidőkkel tarkított, és nem mellesleg azért, mert rossz a szolgáltatója, vagy épp nincs is olyan partnere, aki ennek a témakörnek a feladatait leveszi a válláról. Így viszont valóban egy kötelező mumus marad csak. De miről is kell – kellene valójában szólni a tűzvédelmi feladatok ellátásának?

Arról, hogy mindent megtegyünk azért, hogy olyan vállalati felépítést alakítsunk ki, mind az irodák, mind a raktár és egyéb épületek tekintetében, ami a lehető legnagyobb védelmet nyújtja az ellen, hogy bármikor kialakulhasson akár a legkisebb tűzeset is. Ha azonban megtörtént a baj, és valamely oknál fogva ez mégis létrejött, akkor milyen módszerekkel tudjuk azt a lehető leggyorsabban és legkisebb veszteségekkel túl tudjunk jutni rajta. Magába foglalja ez a munkafolyamatok megfelelő megtervezését, a raktárhelyiség megfelelő berendezését, a tűzoltó készülékek elhelyezését, azok számát, karbantartását, és sorolhatnám még a végeláthatatlan sort.

Egyértelmű a fentiekből, hogy a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha mindez megtervezésére és megvalósítására, a karbantartások megoldására keresünk egy külsős partner céget, akivel szerződést kötve lekerül a vállunkról a terület nyújtotta feladathalmaz. De nagyon fontos sajnos, hogy milyen szolgáltatót választunk. Válasszunk profi, nagy szakami tapasztalattal rendelkező, jó referenciákat adó vállalkozót, mert valójában csak ő fog enyhítést nyújtani számunkra a feladatokat illetően. Egy sablonokat használó, hanyag és hozzá nem értő céggel csak eggyel többen leszünk, valódi segítséget sajnos nem fog jelenteni számunkra. Válasszunk tehát jól, s ez a kötelező feladatokat sorakoztató mumus többé nem mered ránk szörnyetegként, és félnünk sem kell attól, hogy bármikor komoly problémánk akadhat a tűzvédelmet illetően. Mert azt gondolom nem csak kötelező, de fontos része is a vállalatnak – természetesen tevékenységtől függően!

Leave a Comment